15 Şubat 2015 Pazar

Tel Şehriyeli Nefis Yayla Çorbası

Merhaba hepinize, bugün size halamın tarifiyle mükemmel bir çorba tarifi vereceğim.
Beni tanıyanlar bilir,çok hamarat değilimdir; ama hamarat ve müthiş el lezzetine sahip bireylerle dolu bir ailenin kıymetlisiyim.Ben Kahraman Maraş mutfağının eşsiz lezzetlerini iyi bilirim, öte yandan eşimin Gaziantepli olması ve yine harika bir el lezzetine sahip olan ablasının yanımızdaki varlığı, ee bir de becerikli dostlarla kuşatılmış olmam bana bu lezzetleri sizlerle paylaşmayı farz kıldı. İlk tarifimizle başlayalım. Bu çorba bir yaşın üstündeki çocuklarımız için de oldukça besleyici. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
Malzemeler:
4 s.bardağı yoğurt
1 yk un
1 yumurta
1 ç. bardağı tel şehriye(dilerseniz arpa şehriye veya pirinç de kullanabilirsiniz.)
1 ç. badağına yakın sıvı yağ(ben ayçiçek ve zeytin yağı karışımı tercih ediyorum.)
1 s.bardağı et veya tavuk suyu (tercihe bağlı isterseniz hiç koymayabilirsiniz.)
Sosu:
2 y. kaşığı sıvı yağ
1 tutam nane ve biber
Yapılışı:
Bir kapta yoğurt, un ve yumurtayı iyice çırpıyorur. İçine bir su bardağı kadar su  konuyalım. Koyu kıvamlı bir ayran elde edeceğiz. eğer kıvamı çok koyu bulduysanız biraz daha su ekleyebilirsiniz. Çırpma teliyle iyice çırptığımız bu karışımı bekletelim. Ocakta iyice ısıttığımız yağın içine tel şehriyeleri atıp, rengi değişene kadar kavuruyoruz. ve sonra diğer tarafta beklettiğimiz karışımı yavaş yavaş katıyoruz. çırpma teliyle, kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. kaynayınca içine biraz tuz atalım ve kısık ateşte beş dakika daha kaynatmaya devam edlim.  diğer tarafta sos kabınızda yağı kaynatın, içine bi tatlı kaşı kadar nane ve bir tutam biber atıp ocağı hemen kapatın. yağın sıcağı yetecektir. Sosunuzu çorbanın üstüne dökün.
Çorbamız hazır. tarifi size yazmadan hemen önce denedim, nefis oldu:) Hepimize afiyet olsun. Halacım tarifin için teşekkürler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder